Najviac krojovaných bábik pohromade môžete uvidieť v Tekovskom múzeu

LEVICE (Štefan Ráchela) – Vernisáž výstavy krojovaných bábik v Tekovskom múzeu vo štvrtok 7. apríla popoludní mala nezvyčajne slávnostný ráz a konala sa za nebývalo vysokej účasti verejnosti. Museli ju preto zorganizovať na  amfiteátri, lebo koncertná sála múzea ani priestor pred Kapitánskou budovou Levického hradu nepostačoval.

Na úvod sa prítomným prihovoril riaditeľ Tekovského múzea Ján Dano.

„Som rád, že ste prijali naše pozvanie. Stretávame sa na výstave, ktorá vznikla vďaka zanietenosti  zberateľky, dokumentátorky a propagátorky ľudovej kultúry čilejkárskeho mikroregiónu  Moniky Miškovičovej Savovej z Rybníka. Vďaka nej už druhýkrát prezentujeme v múzeu ľudovú kultúru tohto mikroegiónu. Vlani sme sa  stretli pri výstave na  tému vysťahovalectvo, teraz sa stretávame na výstave Krojované bábiky kultúry čilejkárskeho mikroregiónu.“

Riaditeľ  zdôraznil, že je to výstava darcov, ktorí majú bábiky doma v súkromných zbierkach, nie je  to výstava výrobcov. Sú to bábiky oblečené v typickom čilejkárskom kroji. Spolu 128 bábik zapožičalo Monike a Tekovskému múzeu spolu 57 majiteľov z deviatich tzv. čilejkárskych  dedín.

„Vysoko si vážim Moniku, ktorá  túto výstavu pripravila, spracovala, venovala jej  veľa  svojho času na úkor svojej  rodiny. Ako múzejník  to viem posúdiť, čo príprava  takejto  výstavy obnáša, preto sa jej  chcem verejne v mene  svojom i v mene kolektívu Tekovského múzea poďakovať,“ povedal Dano a ešte dodal:

„Nedá mi to, povedal som to vlani a musím to povedať aj teraz: Starostovia, poslanci obecných zastupiteľstiev, poslankyňa VÚC,  čilejkári, takí ste nádherní, spojte svoje  sily a vytvorte konečne jedno múzeum ľudovej kultúry  čilejkárskeho mikroregiónu!“

Dano poďakoval Monike aj kyticou kvetov a odovzdal jej slovo:

„Dovoľte, aby som vás aj ja  srdečne  privítala. Keď  som minulý rok robila výstavu, medzi darmi nášho malého mikroregiónu  do USA boli aj tekovské bábiky. Medzi hosťami som započula, ako ich očarili, ako si  šepkali, že aká je  to nádhera. V tom momente mi napadlo, o čom bude moja  druhá výstava v Tekovskom múzeu.“

Oslovila riaditeľa Dana, a ten jej prisľúbil, že nie je problém, že zapíše výstavu do poradovníka. Najbližší voľný termín bol len o dva roky. Zavolal jej vlani v septembri, keď pripravovala veci na Rybnícke vinobranie a navrhol jej termín už od 7. 4 do 17. 6. 2016. Jej odpoveď bola jasná: „beriem“. „Neuvedomila som si, čo všetko ma čaká,“ dodala.

Potom zahrala a zaspievala folklórna skupina Radosť z Novej Dediny, ktorá vznikla 2006 a má za sebou množstvo  vystúpení na kultúrnych podujatiach v obci aj v okolí. Tá vyplnila prestávky v Monikinom monológu, v ktorom priblížila  históriu čilejkárskeho kroja. Ušiť taký kroj nevedel hocikto, ale každá  dedina mala  svoje vychýrené „švadleny“. Tie najlepšie má Monika podrobne zdokumentované a priblížia tie z minulosti i zo súčasnosti. Ešte aj dnes niektoré  šijú kroje pre najznámejšie  slovenské  folklórne súbory a bábiky v ich krojoch slúžili ako darčeky pre prezidentov pápežov a cirkevných hodnostárov a takto reprezentujú Slovensko. Pri menovaní týchto majsteriek krajčírskeho remesla zaznel potlesk publika.

Potom vystúpil na pódium Igor Svítok zo Slovenskej knihy rekordov. (Mimochodom, to pódium je už také prehnité, že vstup naň je doslova nebezpečný. Pozn. autora.) Konštatoval, že Monike Miškovičovej Savovej sa podarilo sústrediť najväčší počet krojovaných bábik a vytvorila tak slovenský rekord. Do termínu sčítania – do 6. marca zozbierala 101 bábik, ľudia ich však nosili do poslednej  chvíle, takže nakoniec sa nazbieralo až 128. Svitok odovzdal  certfikát  aj riaditeľovi Danovi, a potom aj prítomným starostom obcí.

Po oficiálnom otvorení sa hostia presunuli do Kapitánskej budovy, kde je výstava bábik inštalovaná. Tam vernisáž pokračovala neformálnymi  rozhovormi a pohostením. Na  výstave je čo obdivovať.  Najstaršia vystavená bábika má 70 rokov. Vystavené sú aj súčasti odevov alebo svadobného obradu staré sto rokov. Výstava potrvá do 16. júna a rozhodne  stojí za zhliadnutie.

DSCN6117

Riaditeľ múzea Ján Dano víta účastníkov vernisáže.

DSCN6118

Monika Miškovičová Savová predstavuje výstavu.

DSCN6119

Hrá a spieva Folklórna skupina Radosť.

DSCN6120

Čilejkári zaplnili hradný amfiteáter.

DSCN6128

Po prevzatí certifikátov zľava: Monika Miškovičová Savová, Igor Svitok, starosta Hronských Kľačian Miroslav Kollár, starosta Starého Tekova Peter Štefan, primátor Tlmáč Miroslav Kupči, starosta Novej Dediny, Pavol Novák, starosta Hronských Kosíh Jozef Seneši, starostka Čajkova Eva Uhnáková, starosta Rybníka Imrich Králik. Certifikát obdržal aj starosta Veľkých Kozmáloviec Ľubomír Sikeľa.

DSCN6121

Čilejkárka Jeľka je súcejšia ako americká Barbie.

DSCN6123DSCN6124DSCN6125DSCN6127

Pridaj komentár