NAJKRAJŠIE KRAVY SÚ Z KOZÁROVIEC A Z BÁTOVIEC

V rámci 42. ročníka Medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex, ktorá sa konala 20. až 23. augusta v Nitre, sa po desiaty raz konala aj Národná výstava hospodárskych zvierat. Opäť v nej zaznamenali skvelý úspech chovatelia hovädzieho dobytka, konkrétne slovenského strakatého plemena, z Levického okresu.

Šampiónkou výstavy sa stala krava Terézia, víťazka kategórie kráv, z Poľnohospodárskeho družstva Kozároviec. Aj druhá najkrajšia krava bola z Kozároviec. Kozárovčania obsadili aj druhé miesto v kategórii vysokoteľných jalovíc.

PD Bátovce má najkrajšiu vysokoteľnú jalovicu. Volá sa Vanesa. Ich kolekcia jalovíc bola tretia najkrajšia na výstave.

Veľmi dôležitá je aj práca tých, čo kravy na výstave predstavujú, tzv. vodičov. Sú to ošetrovatelia, ktorí sa o kravičky starajú po celý rok a na výstavu ich musia náležite pripraviť. To znamená nielen očistiť a skrášliť, ale ich aj naučiť poslúchať pokyny a predviesť svoje prednosti, „predať sa“ pred prísnou porotou. Najlepším vodičom výstavy sa stal Ján Foltán. Kozárovské kravy predvádzal dlhoročný ošetrovateľ František Ďurovič.

Za úspechmi oboch družstiev je však predovšetkým poctivá práca hlavných zootechnikov Milana Szaba v PD Kozárovce a Františka Cibiru v PD Bátovce, a tiež podpora vedenia oboch družstiev. Začiatok 90-tych bol v znamení likvidácie celých stád hovädzie dobytka hlava-nehlava. S nekvalitným dobytkom odchádzali aj celé prvotriedne plemenné chovy. Iba v niekoľkých družstvách v okrese sa podarilo zachovať a ďalej rozvíjať plemenné chovy hovädzieho dobytka. A postupne sa dostavili aj úspechy. V roku 1999 zaznamenalo prvý úspech PD Kozárovce na výstave Agrokomplex s kravou Dianou, ktorá sa stala šampiónkou AX. V ďalších rokoch ju nasledovali Kozárovčanky Arabela, Viktória, vlani to bola Julka a teraz prevzala pomyselnú korunu kráľovnej krásy Terezka. Víťazky kategórií mali každoročne aj bátovskí dobytkári.

Napriek tomu situácia úspešných chovateľov vôbec nie je jednoduchá. Nákupné ceny mlieka stále klesajú. Kým pred rokom bola nákupná cena 35 centov, dnes je to iba 25 centov za kilogram. Pritom je to mlieko, ktoré obsahuje vyše 5 % tuku a vyše 3 % bielkovín. „Nositeľom vitamínov v mlieku sú tuky,“ zdôrazňuje Milan Szabo, ktorý zastáva aj funkciu podpredsedu družstva, na margo súčasného bláznenia za nízkotučnými mliečnymi výrobkami. Pritom takáto krava nadojí denne vyše 30 litrov mlieka. „Všetky ocenenia by som vymenil za dobrú ekonomiku,“ dodáva Szabo.

Ekonomiku im vylepšuje aspoň predaj plemenných zvierat. Je o ne veľký záujem v Rusku, ale aj v Turecku. Zo Slovenska by sa podľa Szaba predalo aj sto tisíc kusov jalovíc. Preto sa aj do budúcnosti chcú zamerať na kvalitný plemenný chov.

ŠTEFAN RÁCHELA

Foto: Ing. Matúš Kohút

Bátovce - jalovica

Jalovica z Bátoviec

Nástup

Na predvádzanie sú nastúpené jalovice. Sprava Ján Foltán a František Ďurovič so svojimi krásavicami. Snúbi sa u nich krása s úžitkovosťou. Taká krásavica si zaslúži, aby ju ošetrovateľ každé ráno potľapkal po zadku, aby sa s ňou “pomojkal”, pošepkal jej niečo milé do uška. Zaslúžene sa dostali, krásavice aj na titulku tohto portálu. Všimli ste si, ako vedia pózovať pred fotografom? Vycítia, že sú fotené, tak vystavujú na obdiv svoje prednosti aj zadnosti. Sú to veľké herečky. Taká krava nie je úplne hlúpa. Nadávka “Ty krava!” môže byť niekedy urážkou tej štvornohej.

šampiónka

Šampiónka Terezka

Foltán

Ján Foltán s Vanesou

šampiónka Nástup

Pridaj komentár