PSIE DNI

Starí Rimania nazývali psími dňami obdobie od 22. júla do 24. augusta, keď bolo Slnko blízko hviezdy Sírius, nazývanej aj Pes (Canis). Je to najjasnejšia hviezda v súhvezdí Veľkého psa. Psie dni, kanikuly, (dies canikulares), predstavovali najmä pre básnikov zlovestné označenie úmorných letných horúčav. S týmto významom súvisí napríklad aj ruské pomenovanie školských prázdnin – kanikuly. V súčasnej slovenčine je spojenie psie dni vo význame horúčavy zriedkavé. Prídavné meno psí vo význame psie počasie má skôr opačný význam. Označuje sa ním chladné, daždivé počasie, keď “ani psa nie je zahodno vonka vyhnať”.

Tohtoročné psie dni nám dávajú poriadne zabrať. Trápia nás nezvyčajné horúčavy, ktoré nemajú konca-kraja. Kde sú tie časy, keď platilo: “Svätá Anna – chladno z ráno” a “Vavrinec sa vyšťal do vody – je po lete”. Až by človek uveril teóriám o globálnom otepľovaní. Aj keď chladnokrvných konzervatívcov nič nerozhádže, poľnohospodári, vinohradníci a záhradkári – proste ľudia spätí s prírodou – nás presviedčajú, že s prírodou sa čosi deje.

V slovenčine sa skôr ako psie dni ujalo pomenovanie uhorková sezóna. Dozreli uhorky, je leto, čas dovoleniek. Čas plynie lenivejšie, aj ľudia sú lenivejší. Teraz našinec chápe Arabov, prečo sú takí leniví. Zišla by sa poludňajšia siesta. Teraz je najlepšie byť niekde pri vode, nohy mať omočené vo vode a poruke mať pohár chladeného piva alebo kvasených uhoriek. V diferencovanej spoločnosti si aj nohy močíme diferencovane – zámožní na Malorce, menej zámožní na Margite (v bazéne), ešte menej zámožní na Bátovskej priehrade a bezdomovci v kanáli Pereci.

Uhorková sezóna je poznačená deficitom udalostí. Nič sa nedeje. Novinári, najmä bulvárni, to majú teraz ťažké. Ani zločincom sa teraz nechce činiť zlo. A zišlo by sa niečo vyparatiť, lebo ľudia bažia po krvi. Čo sa má ísť redakcia pobiť do krčmy? A tak sa počas “psích dní” objavujú v bulvári správy o tajomných obrazcoch v obilí, o neidentifikovateľných telesách na oblohe a podobných sprostostiach. Ešteže Bratislavčanov ohrozuje puma a Nitranov Jaguár.

Počas týchto „psích dní“ sme všetci akísi vyhorení, napadol nás syndróm vyhasnutia. Chcelo by to dovolenku. Akurát politici dokážu ozvláštniť uhorkovú sezónu. Šikovný politik dokáže využiť neukojený hlad po informáciách. Rozbaľuje sociálne balíčky, sem-tam káže zavesiť na sociálnu sieť fotku svojho obnaženého tela, nech ľud aj nepriateľ vidí, ako mu svaly rastú. A pravicoví trkvasi sa zatiaľ spojili s magistrom inžinierom Majkom Kotlebom a štvú národ proti imigrantom. Politici nám zopsujú uhorkovú sezónu tak či tak.

4 komentáre

  1. veta “štvú ľudí proti imigrantom” je neuveriteľne trápna. nech sa autor článku nehnevá, ale píše hlúposti. nie som pravicová extrémistka, ale migrantov tu nechcem (proti sto kresťanským rodinám nič nemám). nie sú to totiž utečenci, je to plánovaná invázia do Európy. islam, je s naším svetom nekompatibilný a afričania zo štátov ako je Libéria a Eritrea tiež. skúsenosti zo západnej Európy to potvrdzujú (nielen šialene zvýšená kriminalita, znásilňovanie bielych žien a chlapcov, ale aj nedávny vrah v Ikea vo švédsku, eritrejčan a strelec z vlaku). a to nehovorím o prenosných chorobách a parazitoch

    a tu ako si africkí barbari prinášajú do Euŕopy aj svoje milé zvyky – detské rituálne obete v africkej komunite v Londýne:?

    http://www.religionnewsblog.com/11443/children-trafficked-for-sacrifice-says-report

    takže v záujme bezpečnosti našej krajiny a svojich detí si môžete vybrať – chcete to aj u nás? každý normálny človek povie, že nie

    autor článku sa môže hanbiť

    Páči sa mi

    1. Ďakujem za reakciu. Masa prichádzajúcich imigrantov vôbec nie je jednotvárna. Prichádzajú zúfalci, ktorým išlo o holý život, ekonomickí imigranti i agenti Islamského štátu. Treba ich preverovať a selektovať. Ale pravicoví extrémisti nikdy neponúkajú dobré riešenie.

      Páči sa mi

      1. Suhlasim, masa prichádzajúcich nie je jednotvárna a su tam zufalci. Ale ti co si vyberaju cielovu krajinu ako z katalogu niesu podla mna skutocni migranti, ale paraziti, ktory idu za vidinou lepsieho zivota na Nemeckom socialnom systeme. Kolki z tychto migrantov prichadzaju do Europy sa zivit poctivou pracou?

        Páči sa mi

  2. preverovanie a selektovanie je čistá utópia – ako možno preverovať také masy ľudí? medzi nimi sú džihádisti, tajné služby o nich dokonca vedia, ako napríklad strelec vo vlaku z Amsterdamu. a nechajú takých ľudí chodiť po Európe a strieľať. fakt kvalitka

    druhá vec – ak sa niekto vracia z krajiny kde je nákazlivá choroba, napr. cholera, ebola a podobne, musí byť istý čas v karanténe v izolácii. títo nájazdníci prichádzajú z takých krajín, o niektorých vieme, iní sa pohybujú po krajine bez akéhokoľvek vyšetrenia (okrem prevencie chorôb s tým súvisí aj priama hrozba – nevieme kto sú, či to nie sú teroristi). to je ďalšie ohrozenie domáceho obyvateľstva

    po tretie – každá krajina Európy má svojich nezamestnaných, starých, invalidov…. mala by sa postarať hlavne o nich. áno, sú krajiny kde je bieda a vojny, ale nie je mysliteľné ani reálne možné, aby všetci z nich prišli do Európy a žili tu, musia si urobiť poriadok u seba doma. je to jednoduchá matematika – kde sa uživí dvesto kusov dobytka v pohode, neuživí sa dvadsaťtisíc kusov dobytka, matematika nepustí.koniec-koncov, keď bola Európa po vojne zničená, tiež sme sa nenahrnuli vyžierať iný kontinent, znovu sme ju vybudovali. to čo tu je vzniklo z práce a snahy ľudí, ktorí vybudovali štáty založené na tolerancii a slušnosti. a teraz sem prichádzajú ľudia, ktorí vyrástli v úplne nekompatibilných kultúrach, ktorí považujú našu slušnosť za slabosť.

    ako k tomu prídu rodičia našich detí s postihnutím alebo naši nezamestnaní, pre ktorých pomoc nie je, ale nájdu sa veľkorysé peniaze pre cudzích, ktorí nám ničím neprispeli, prišli iba brať?

    že sa muslimi a africkí černosi v globále neasimilujú, to sa už ukázalo v západnej Európe.

    každý prejav Európanov, že ich tu nechcú je označovaný ako rasizmus a fašizmus a pritom mnohotisícové muslimské demonštrácie po celej Európe, kde kričia, že nás zabijú, vyzývajú k džihádu a k zabíjaniu neveriacich, hlavne Židov, sú úplne bežné.

    znovu hovorím, že podľa mňa to nie je správne a podporím každého kto sa postaví za práva svojho národa, za nás, za Slovákov, ktorí tvoria tento národ a tento štát, pracujú, platia dane, volia, šetria, vychovávajú budúce generácie, nežijú na úkor cudzích krajín. nie je správne, aby sa im z mála ešte bralo a dávalo cudzím

    Páči sa mi

Pridaj komentár